Tudta?
A mikorrhiza gombafajok szimbiotikus kapcsolatot alakítanak ki a gazdanövénnyel, megnövelik annak víz- és tápanyagellátottságát, stressztűrő képességét, kártevőkkel szembeni ellenállóképességét.
Többet a Mikorrhizáról
A gazdanövénnyel szimbiózisra lépve, azt támogatja olyan stresszes időszakokban is mint a fagy vagy aszály, a megfelelő mennyiségű víz- és tápanyag felvételben. A mikorrhiza, a gazdanövény gyökeréhez képest, sokszázszoros méretű hifa fonalával sokkal messzebbről és hatékonyabban tudja felvenni a vizet és a tápanyagokat a gazdanövénynek. A mikorrhiza gomba behatolva a gazdanövénybe erősíti annak természetes immunrendszerét, így ellenállóbb lesz a gombabetegségekkel szemben. A mikorrhiza olyan anyagokat választ ki, melyek növelik és javítják a talaj aggregátumokat, melyek a talaj legfontosabb alkotóelemei közé tartoznak.
Miért jó ez az együttműködés a kultúrnövénynek, és hogyan jön létre?
A növények a növekedési időszakuk elején a mikorrhiza gombáktól természetes segítséget kapnak, hogy több vizet és tápanyagot tudjanak felvenni. Ilyenkor a növények olyan anyagokat választanak ki, amik odacsalogatják ezeket a gombákat, és arra ösztönzik őket, hogy a hifa fonaluk egy részével hatoljanak be a kultúrnövény gyökerébe.
A növény érzékeli, hogy képes-e egyedül megbirkózni azzal a feladattal, hogy a talajban lévő vizet és tápanyagokat egyedül felvegye, vagy a természet segítségét kéri. Ha úgy érzékeli, hogy kell a segítség, akkor általa előállított kész tápanyagokat, szénhidrátokat, aminosavat és egyéb jelzőanyagokat választ ki a gyökerén keresztül a talajba. Ezt a jelet a mikorrhiza gomba érzékeli és elindul a gyökér felé, majd behatol a gyökérbe.
Ha a növény úgy érzékeli, hogy már elegendő a mikorriza, akkor leáll a gyökérváladékok kiválasztásával. Ha a növény úgy érzékeli, hogy megbirkózik egyedül is a víz- és tápanyagfelvétellel, akkor egyáltalán nem választ ki anyagokat a mikorrhizák bevonzására. Az esetek nagy többségében a kezdeti időszakban a növények segítségre szorulnak.