BLOG

Műtrágyák a gyepen.

2023.02.02 21:35

 

"Növényeink tápanyagigényeinek a kielégítéssére úgynevezett NPK műtrágyákat használunk. Nincs ez másként a gyepek esetében sem. Ember legyen a talpán aki a bőséges kínálat útvesztőjében eligazodik. Ehez próbálok egy kis segítséget nyújtani."

 

   PL.: Mit jelent ez?: Fairway 24+5+8(+2)

Az első három szám az N-P-K ami az összetevők arányára utal.

"N"- Nitrogén

"P" - Foszfor

"K" - Kálium

    N : A Nitrogén a tápanyag anyagcsere motorja! Ez felel a növekedésért, a klorofil építőeleme. Fontos hogy a talajban azonnal hozzáférhető legyen. Ez az az elem ami miatt véleményem szerint nem biztosítható a gyep tápanyagellátása kizárólag szerves trágyákkal. A szerves trágyák is tartalmaznak Nitrogént de lényegesen kevesebbet és ez a kevés is hosszas biokémiai folyamatok után lesz csak elérhető a növényeink számára.(Ez nem igaz a Lupigreen termékekre, mert ezeknek a Nitrogéntartalmának egy része tisztán növényi eredetű, egy forradalmi technológiának köszönhetően.) A Nitrogén az a gyeptrágyaösszetevő amivel megégethetjük a gyepet. A talajban mozgékony, tehát nem kötödik le a talaj részecskéihez amiáltal könnyen felvehető a növény számára, viszont a talajban lévő nedvességgel együtt folyamatosan vándorol a talaj mélyebb rétegei felé. Sajnos ha úgy hagyja el a gyökérzónát hogy a gyep nem vette fel, akkor a talajvízben kimosódik és ezzel környezeti kárt tud okozni. Ez az úgynevezett nitrát hatás. Szerencsére a gyeptrágyák nagy része a nitrogént valamiféle időzítővel látja el, ami mindíg csak annyi tápanyagot enged a talajba amennyit a növényeink fel is tudnak venni. Így a kimosódás veszélye elenyésző. Ez az időzítő lehet a Nitrogén típusa(Nitrát,Ammónium,Karbamid) vagy valamiféle viaszos burok ami csak megfelelő hőmérséklet és nedvesség hatására engedi "szabadon". Némelyik nitrogénforma azonnal felvehető, míg pl. a Karbamid lombon keresztül azonnal hat, de a talajba kerülve a talajlakók által átalakítva lesz csak felvehető.( Erről majd a lombtrágyáknál bővebben :)) Összegezve: A nagy növekedési időszakokban (Tavasszal és kora Ősszel) nagyon fontos hogy a gyep Nitrogén igényét kielégítsük, ha tömött, zöldelő gyepet szeretnénk. Vannak olyan időszakok amikor a Nitrogén jelenléte kifejezetten káros. Ezek a stresszes időszakok ( nyári forróság, téli fagyok). Ezért a kiszórást úgy kell időzíteni hogy a Nitrogénhangsúlyos gyeptrágya a stresszes időszakokra leürüljön. A gyep éves Nitrogén igénye 15-30g/nm, az igénybevétel intenzitásától függően.

    P : A Foszfor a gyökérképződésért felelős elem. Foszforra súlyozott gyeptrágyát elsősorban új vetésekhez valamint gyepszőnyeg telepítéskor adunk! Éves igény: 4-5g/nm. Bizonyos esetekben a foszfor kifejezetten kártékony is lehet. Csírázássegítő hatásának köszönhetően az egyszikű gyomok elszaporodását támogatja a tavasz során. Tavasszal adhatunk akár 0 foszfortartalmú trágyát is.

    K : A Kálium a sejtfalak alkotóeleme. Felel a növény folyadékháztartásának a szabályozásáért. Rendkívül fontos a jó káliumellátottság a stresszes időszakokban.( Ezek a nyári forróságok, valamint a téli fagyok.) Ha kellően vastagok a sejtfalak, a kórokozók nehezebben hatolnak a levelekbe, jobban tud a növény a nedvességgel gazdálkodni és egyenesebb, erőtől duzzadó fűszálaink lesznek, amik majd nagyobb ellenállást biztosítanak a fűnyírókésnek. Ezáltal szebb lesz a vágásképünk és a vágási stresszt is csökkenthetjük. Éves Dózis: 10-15g/nm.

  A Foszfor és a Kálium egyébként nem különösebben mozog a talajban. Bemosódást követően ott lesz amíg a növények fel nem veszik. Ezeknek a pótlása megoldható tisztán szerves gyeptrágyákkal is. Ilyenkor a lényeg hogy a szervesanyag kijuttatás folyamatos legyen, hogy mindíg legyen elérhető tápanyag a gyep számára.

Ezen kívül az igényesebb műtrágyák tartalmaznak hozzáadott mikroelemeket, amik a kifejezetten a gyep igényeihez vannak igazítva és segítik a tápanyagfelvételt, valamint a fotoszintézist . Ezek lehetnek Magnézium, Vas, Calcium, Mangán etc..

Összegezve: Ha szakszerűen akarjuk tápanyagozni a kertünket két féle műtrágyára lesz szükségünk. Egy Nitrogén hangsúlyosra valamint egy Kálimra súlyozottra. Így mindíg a gyep igényeire szbottan tudunk tápanyagot kijuttatni. A műtrágyák káros hatása a nitrát kimosódás mellett hogy egyoldalú használatukkal elsavanyítjuk, elszegényítjük a talajt. Műtrágya használat mellett mindenképp érdemes legalább évi 2x talajéletet támogató készítményt kijuttatni. Ilyenek a különböző szervestrágyák, huminsav készítmények, Amalgerol, etc. Ezek nélkülözhetetlenek a jó tápanyag felvétel biztosításához hosszútávon.

Fontos : A kijuttatás mindíg repítőtárcsás szóróval kell hogy történjen.

Ami megkülönbözteti még ezeket a műtrágyákat az a szemcseméret.(Ezt érdemes a leírásokban átböngészni)

Egy felső kategóriás műtrágya pl.: 0.5-1.2mm szemcseméretű. A középkategória : 1-2.3mm és így tovább.

Nagyszemű műtrágyával sokkal könnyebb égetni, sokkal egyenletlenebb tud csak lenni a kijuttatás, ezáltal foltos is lehet a gyepünk. Nem beszélve arról, hogy egy sűrű gyep esetén, a nagyobb szemek fent maradnak a levelek tetején és ha nem seperjük be a levélfelületet is megégethetik, vagy a fűnyíróval egyszerűen felszívjuk őket.

Utószó: A növekvő energiaárak hatására a műtrágyák ára az elmúlt években megtöbbszöröződött. Az Ammónia előállításához (ami minden további nitrogén forma alapja) konkrétan földgázt kel elégetni. Ez sajnos nem helyettesíthető alternatív energiaforrással egyenlőre. Érdemes körültekintően vásárolni, figyelembe véve kijuttatási dózist is.(Ez némelyik termék esetében 20-30g/nm, más estben 35-40g/nm. Szóval lehet dupla mennyiség is! Mindenképp érdemes kiszámolni az éves szükségletünket.Ezenkívül a hatástartamot is fontos megvizsgálni 1-1 termék esetében.

Pl.: 100nm - es kertünk van. 8-10 hetes műtrágyát választunk. 2 félére lesz szükségünk, amennyiben ki akarjuk elégíteni a gyepünk minden igényét. Egy Káliumos és egy Nitrogénes. Tavasszal és Nyár végén szórjuk a Nitrogént. Nyár elején és késő Ősszel a Káliumost. Ez 4 szórás. 20g/nm-el évi 8kg műtrágya kell, 40g/nm-el 16kg. Aztán a kiszerelést is érdemes megfontolni, mert az igazán profi trágyák csak nagyban elérhetőek, viszont ha egyben megveszünk 25kg-ot akkor már a kilónkénti ára közelít a lakossági trágyákhoz.

 

Érdemes fontolóra venni a Lupigreen termékeket is amik alternatív eljárással előállított Nitrogént is tartalmaznak. Ezek ára még nem szökött az egekbe. Tápanyagtartalmuk kisebb ugyan de már sportpálya fenntartásban is bizonyítottak. Mivel legalább 50% szerves anyagot is tartalmaznak ezzel a külön szervesanyag kijuttatást is megspóroljuk.

A kényelmes és biztonságos online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja, MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013. Bankkártya adatai áruházunkhoz nem jutnak el.