BLOG

Segítség fűmagválasztáshoz

2023.02.02 21:49
Kehi Richárd

"Fűmagválasztásnál az első szempont amit érdemes figyelembe venni: hogy az adott terület öntözése miként megoldott."
    

Ha a terület nem rendelkezik automata öntözőberendezéssel, akkor mindenkép egy szárazságtűrű keveréket érdemes választani. A mediterrán keverékek fő alkotóeleme a Nádképű csenkesz, ami kissé robosztusabb megjelenésű, mélyzöld fajta. Háromszor mélyebb gyökérzettel rendelkezik mint a többi gyeptípus és ezálltal harmad annyi vízzel is beéri. Kevésbé hajlamos gyepbetegségekre. Kevésbé tápanyagigényes. (Izgalmas választás lehet az Eurogreen Monaco amiben a Nádképű csenkesz Réti perjével van kombinálva.)
     Ha egy igazán szép, sűrű, gyorsan regenerálódó gyepet szeretnénk akkor a réti perjés keverékek közül érdemes válogatni.  A Réti perje a legértékesebb gyepösszetevő. Tarackoló gyökérzettel rendelkezik - ami azt jelenti hogy a gyökeréből kiinduló oldalhajtásokkal új növényeket hoz létre - és ezáltal viszonylag gyorsan benövi az esetleg megkopott területeket. Ez a fajta gyep bizony megköveteli az értő gondoskodást. Közepesen érzékeny a gyepbetegségekre, viszont tápanyag és víz igénye nagy. Ez a gyeptípus a személyes kedvencem.( Jó választás lehet a Sport WM, BB Resilient Blue )
     Árnyéktűrő gyep nincsen! Vannak olyan fűfélék amik jobban tolerálják az árnyékot. Általános árnyéktűrőnek mondott faj a Vörös csenkesz,  ami a legtöbb magkeverékben megtalálható és a kert árnyékos részein dominánsá válik. Vékony levelű, sötétzöld, bokros növekedésű fajta. Ami csak néhány éve került a köztudatba, az a bizonyos Törpe perje nevű fűféle. Közeli rokona a réti perjének. Gyakorlatilag csak a lényegesen világosabb színe különbözteti meg tőle. Minden egyéb fűfélénél jobban tolerálja az árnyékot. Igazán árnyékos kertben én ezzel próbálkoznék. A magkeverékekben csak 3-5-10%-ban kap helyet, de ettől nem kell megijedni, néhány év alatt ledominálja a többi gyepösszetevőt és átveszi az "irányítást" a kertben.

A kényelmes és biztonságos online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja, MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013. Bankkártya adatai áruházunkhoz nem jutnak el.